Kardiologija

Šum na srcu kod dece: ima li razloga za strah?

Šum na srcu je česta, svakodnevna pojava u pedijatrijskoj praksi koja kod svakog roditelja budi strah da njegovo dete ima bolesno srce, odnosno neku srčanu manu. Ovim tekstom pokušaćemo da odgovorimo na najčešća pitanja i zablude kod roditelja koji saznaju da njihovo dete ima šum na srcu.

„Moje dete ima šum na srcu – da li je bolesno?“

Na sreću, najčešće nije tako.  Smatra se, naime, da više od 50% zdrave dece ima šum na srcu. Pošto se ovakav šum sreće kod inače zdravog srca on se naziva funkcionalni ili fiziološkim šum (u žargonu se često naziva i „šum zdravog srca“). On se najčešće otkrije tokom infekcije (bilo kog porekla) praćene povišenom temperaturom. Ovakvi šumovi imaju svoje specifične zvučne karakteristike koje ih odvajaju od šumova kod bolesnog srca (tzv. organskih šumova). Iskusan pedijatar je sposoban da napravi razliku između fiziološkog i organskog šuma na srcu, i najčešće ne saopštava odmah roditeljima da njihovo dete ima šum. Najčešće, pedijatri sačekaju da prođe infekcija, pa uporede kvalitet i jačinu ovog šuma – ako je šum slabiji ili je nestao, potpuno je sigurno da se radilo o fiziološkom šumu, a ukoliko je šum istog intenziteta upućuju dete dečjem kardiologu. Upravo je ova promenljivost osnovna karakteristika funkcionalnog šuma, za razliku od šuma kod bolesnog srca koji je uglavnom mnogo jači i ne menja se bitnije tokom vremena.

„Da li moram HITNO da odvedem dete  dečjem kardiologu?“

Kada prvi put saznaju da njihovo dete ima šum na srcu, roditelji ne bi trebalo da paniče, jer se zna da od 1000 dece sa šumom, samo 3-4 zaista ima oboljenje srca. Da bi potpuno sigurno isključili postojanje srčane mane (najčešće, urođene) potrebno je da se konsultuju sa dečjim kardiologom. Ovaj pregled nije hitan, posebno ukoliko dete nema nikakvih tegoba. Ovo se naročito odnosi na veću decu, decu uzrasta preko 2 godine. Sve teške urođene srčane mane se po pravilu ispoljavaju  u prvim danima ili mesecima života, pa je verovatnoća da dete, kome su lekari prvi put otkrili šum sa 7 ili 11 godina, ima tešku srčanu manu, veoma mala.

„Kakav pregled nas očekuje?“

Zadatak dečjeg kardiologa je da osim kliničkog pregleda (auskultacije), uradi barem i EKG ispitivanom detetu.  Nakon ovog osnovnog kardiološkog ispitivanja sa velikom verovatnoćom može se isključiti postojanje ozbiljne urođene srčane mane. Postoje, međutim, neke srčane mane koje ne moraju biti praćene jakim šumom ili ozbiljnim tegobama. Zbog toga bi bilo dobro, posle ovog pregleda zakazati i ultrazvučni (ehokardiografski) pregled. Ukoliko se i ovim pregledom potvrdi da se radi o funkcionalnom šumu, odnosno da je srce deteta potpuno zdravo, ispitivanje je završeno.

„Čuli smo da će fiziološki šum nestati do puberteta“

Tačno! Roditeljima je potrebno objasniti da će njihovo dete verovatno i narednih godina imati šum na srcu koji će se povremeno čuti jače, a povremeno slabije (ili nestati), a da će definitivno nestati najkasnije do puberteta. U pubertetu su grudni koš i okolni mišići  mnogo razvijeniji, srce je dalje od slušalica, pa se ovako tihi šumovi ne čuju.

„Da li moje dete može da nastavi da se bavi sportom?“

Ukoliko je dečji kardiolog sa sigurnošću isključio postojanje srčane mane (dakle, posle pregleda, EKG-a i ultrazvučnog pregleda), dete je sposobno za normalne životne aktivnosti, uključujući i najteže fizičke napore, odnosno može da se aktivno bavi sportom bez ikakvih problema, čak i ako se čuje šum.

„Da li moram da vodim dete na redovne kontrole kod kardiologa?“

Kada jednom dokažemo da nema urođene srčane mane (ultrazvučnim pregledom), dalje kardiološke kontrole više nisu potrebne, osim kod dece koja se bave aktivnim, takmičarskim sportom.

OPREZ – šum na srcu  može biti i znak bolesti

Na žalost, nisu svi šumovi na srcu bezazleni. Iako se misli da se srčane bolesti javljaju isključivo kod starijih ljudi, jedan relativno veliki broj dece ima bolesno srce. Najčešći uzrok srčanih problema u dečjoj populaciji su urođene srčane mane. Urođene anomalije na srcu se sreću češće nego na bilo kom drugom organu. Skoro svako stoto novorođenče ima neku od urođenih srčanih mana. Šum na srcu je često prvi znak oboljenja srca kod ove dece. Ono što bi, međutim, trebalo znati je da se šum kod ove dece ne mora čuti odmah po rođenju. Najčešće se šum na srcu otkrije prilikom otpusta iz porodilišta ili na prvim pregledima u savetovalištu, pred redovnu vakcinaciju.

„Ne moram da vodim dete kod kardiologa jer nema nikakvih tegoba“

Ovo je jedna od čestih zabluda! Ne retko su šumovi kod pojedinih srčanih mana vrlo tihi, a tegobe potpuno odsutne, pa se dešava da neke urođene srčane mane otkrijemo tek u uzrastu od 10 ili 12 godina. Tada su roditelji prilično nepoverljivi i ne mogu da prihvate činjenicu da njihovo, naizgled zdravo, dete (koje se čak bavilo i sportom) ima urođenu srčanu manu koja zahteva hiruršku korekciju.

„Šta ako moje dete zaista ima urođenu srčanu manu?“

Deca kod koje se potrvdi postojanje urođene srčane mane moraju biti podvrgnuta detaljnijim ispitivanjima, a najčešće i terapiji (medikamentnoj i hirurškoj). Prognoza kod ovih bolesnika je veoma šarolika. Jedan broj urođenih srčanih mana može »proći« spontano (ne zahteva hirurško lečenje), druge srčane mane zahtevaju operaciju, posle koje mogu da vode praktično normalan život (takvih je najviše), a u trećoj grupi su veoma teške urođene srčane mane koje zahtevaju nekoliko operacija, sa neizvesnim udaljenim rezultatima (na sreću, takvih je najmanji broj).

 ZAKLJUČAK: Šum na srcu – najčešće nije opasno, ali bi trebalo ispitati

U najkraćem, dakle, odgovor na pitanje iz naslova bi mogao biti – šum na srcu kod dece najčešće nije znak bolesnog srca, ne zahteva hitan odlazak kod lekara, ali zahteva barem minimalno ispitivanje od strane obučenih dečjih kardiologa. Drugim rečima, nema mesta panici, verovatnoća da je dete, koje ima šum na srcu, bolesno, je vrlo mala.

 

Docent dr Vojislav Parezanović – pedijatar-kardiolog
Univerzitetska dečja klinika, Beograd, Medicinski fakultet u Beogradu

Podeli