Opšta hirugija

Starenje i koža

Sve sto je živo stari. Starenje kože je spor ali progresivan degenerativan proces, neizbežan i predvidljivog toka.
Nakon 30-e godine koža postaje tanja, suvlja, naborana sa naglašenim krvnim sudovima , gubitkom elastičnosti i potkožnog masnog tkiva. Ten postaje manje blistav. Pojavljuju se fine linije i borice u podrucju oko ociju i usana. Nakon 40-e godine bore se produbljuju, gubi se elastičnost , konture lica i vrata postaju manje vidljive.
Promene u epidermu(povrsinskom sloju kože) ostarele kože neizlagane sunčevoj svetlosti nisu naročito upadljive. Očigledno je smanjenje broja melanocita(pigmentnih ćelija) za 8-20% svakih deset godina posle 30-e godine života.Posledica toga je smanjena sposobnost pigmentacije posle izlaganja sunčevoj svetlosti. Paradoksalno, u ostareloj koži prisutna je tendencija obrazovanja pigmentnih makula-lentigo senile.
Istovremeno postoji smanjenje broja Langerhansovih ćelija sa povećanim rizikom maligne transformacije ćelija .
Promene u dermu (dubljem sloju kože) su znatno izraženije u odnosu na epiderm.Strukturnu osnovu ovog sloja čine kolagena i elastična vlakna. Sadržaj kolagena smanjuje se približno za 1% godišnje posle puberteta. Zanimljivo je da se u procesu starenja ukupna količina hijaluronske kiseline značajno ne menja , ali je ustanovljena promena njene distribucije unutar kože.
Iako čini svega 2% ukupnih proteina kože elastin je od presudnog značaja za elastičnost kože. U toku starenja postoji upadljiva i progresiva dezintegracija elastinskih vlakana. Karakteristika hronoloskog starenja kože je progresivna autodestrukcija elastinskih vlakana koja započinje posle 30-e godine života i postaje izraženija posle 70-e godine života.
U koži starih osoba registruje se smanjenje broja kapilarnih petlji, što se manifestuje u vidu bledila kože i sniženja temperature. Potporno tkivo zidova krvnih sudova oslabljeno je, što uz dezintegraciju elastinske komponenete, objašnjava povećanu sklonost krvarenju u koži ( modrice) kod starih osoba.
Dlaka takođe trpi značajne promene u procesu starenja. Njihov broj se smanjuje i kod muškaraca i kod žena. Dlake sede zbog smanjenog odlaganja pigmenta . Broj i sekrecijska funkcija žlezda kože smanjuje se sa godinama života. Čulna percepcija u ostareloj koži je smanjena. Smanjen osećaj uz naglašenu reakciju na štetne stimuluse ima za posledicu iritaciju i lakše povređivanje ostarele kože.
Tipovi starenja kože

Unutrašnje starenje je prirodan, genetski programiran prosec, koji je posledica polagane degeneracije ćelija i tkiva., određene genetskom strukturom osobe. Ovaj “bioloski sat” ne otkucava kod svih istim ritmom.

Spoljašnje starenje je uzrokovano faktorima okoline, kao što je izlaganje suncu, stres, pušenje itd.
Glavni činioci su :
Sunce i njegovi UV zraci. Fotostarenje je prerano starenje kože uzrokovano izlaganjem ultraljubičastim zracima sunca ili iz veštačkih izvora (solarijum) , uzrokujući stalne posledice koje su istovremeno površinske i dubinske.
Okolina:zagađivači iz atmosfere slabe zaštitni hidrolipidni sloj kože i stvaraju slobodne radikale sa velikom oksidacijskom snagom, što doprinosi ubrzanom starenju kože. Njihovi efekti vidljivi su u toku kratkog vremenskog perioda ali i u dugotrajnom , sa kumulativnim efektom koje je niskog intenziteta ali stalno prisutno.
Stil života: pušenje, stres, preterano uživanje u alkoholu, neunošenje dovoljne količine tečnosti, neuravnotežena ishrana itd.
Jedna od posledica stresa i umora je naboranost kože usled napetosti mišića.
Prevencija je ključan anti-age tretman.
Možda ne možemo usporiti vreme ili sprečiti stresne događaje u životu, ali možemo delovati na starenje kože .
Exilis –tretmani lica i tela radiofrekvencijom monopolarnim talasima zagrevanjem gornjih slojeva kože, zateže se labava koža i smanjuju bore. Exilis utiče na prestrukturiranje kolagene mreže stimulišući i jačajući je i tako poboljšava opuštenu kožu i samu teksturu kože. Takođe monopolarnim talasima, prodire do 2,5cm u masne naslage i u samo četiri tretmana koji se rade na 10-15 dana, potpuno se preoblikuje telo. Ne postoji anestezija, nema neželjenih efekata i posle tretmana mogu se obavljati svakodnevne aktivnosti. Hijaluronski fileri i botoks ne predstavljaju smetnju.
Na Exilis aparatu mozete raditi dubinsko topljenje,a zatim u istom tretmanu i zatezanje kože.

Dr Dragana Dujin – specijalista dermatovenerolog

Podeli