Ortopedija

KRAJ BOLNIM OKOŠTAVANJIMA ZGLOBOVA

Okoštavanja /osteoartroze/ zglobova spadaju u jedne od najčešćih oboljenja današnjice a karakteriše ih progresivno propadanje zglobne hrskavice. To propadanje hrskavice drastično smanjuje kvalitet života kako kod starijih, tako sve više i kod mladjih osoba, te neminovno vodi u ozbiljnu invalidnost. Koleno i kuk su zglobovi koji su najčešće pogodjeni ovom bolešću. Simptomi su stalni bolovi i ograničenje pokreta u zglobu koji se pojačavaju pri hodu uz i niz stepenice, po neravnom terenu, pri nošenju tereta, a posebno su jaki posle dužeg sedenja i stajanja. Neretko se čuju i različiti zvukovi iz zgloba a tegobe su izraženije za vreme vlažnog i hladnog vremena.U ovakvim slučajevima je neophodna što ranija poseta lekaru, jer samo pravovremena terapija može zaustaviti i poliklinikaradovic.com12olakšati bolest.
Terapija bolnih okoštavanja je raznolika i kreće se od upotrebe analgetika, antireumatika, te davanja injekcija direktno u zglob u narodu poznate kao “blokade“ pa sve do vrlo značajnih fizikalnih procedura i na kraju operacija u smislu ugradnje veštačkog zgloba.
Trenutno jedna od najsavremenijih i najuspešnijih metoda koja polako ali sigurno smanjuje broj pacijenata kod kojih je potrebna operacija, jeste metoda podsticanja hrskavice na obnovu i rast.
Naime, radi se o metodi plazme bogate trombocitima – PRP koja predstavlja sopstvenu krvnu plazmu obogaćenu krvnim pločicama. Trombociti, tj. krvne pločice sadrže nekoliko različitih faktora rasta koji snažno stimulišu obnovu hrskavice i glavni cilj lečenja je da se podstaknu prirodni procesi njene obnove. Osnova same terapije je u tome što se koriste sopstvene snage organizma i mehanizmi za obnovu oštećene hrskavice tako da je metoda 100% prirodna! Organizam se može sam oporaviti ili izlečiti ako mu dajemo ono što mu je potrebno, a PRP metoda upravo to pruža.
U našoj poliklinici počeli smo sa primenom ove terapije pre svega u lečenju okoštavanja kolena, a uskoro i kuka i ramena. Pre početka terapije naši lekari uzimaju detaljnu anamnezu, klinički pregledaju pacijenta, rade ultra zvuk i osnovnu laboratoriju i tek nakon toga primenjuju PRP metodu.
Od pacijenta se uzima krv i postupkom centrifugiranja izdvaja se deo plazme obogaćen trombocitima. Plazma se zatim ubrizgava u oboleli zglob i pacijent odmah po aplikaciji šeta tridesetak minuta kako bi se trombociti ravnomerno rasporedili po celom zglobu. Kod ortopedskih pacijenata procedura primene PRP-a se ponavlja u odredjenim vremenskim intervalima kako bi se postigao optimalni terapijski efekat. Maksimalni terapijski efekat postiže se tri meseca nakon primene PRP-a.

 Dr Vladimir Arbutinov spec. ortopedije i traumatologije

Podeli